梅干し Umeboshi

8月後半は天気がずっと悪くて今年大丈夫かな~と思ったけどきょうやっと今年のが干せた。できた梅干しをバッグに入れて保存。本当は1年ぐらいそのまま熟成するはずですが、2,3個つまみ食いにしたらけっこううまかった。去年のより2%塩分カットしました。

Finally got round to sun-drying my umeboshi today.  This year I made 6kg; I separated the plums into kilo-bags and stowed them away.  Traditionally they should be left to mature for a year or two, but after testing a couple, they are good enough to eat already.  Umeboshi is without doubt one of those natto/Marmite-type foods, that either you love or hate.  Personally I am quite fond of them, particularly their antiseptic properties (if you put one in a bowl of cooked white rice, the rice keeps a lot longer) and was finally converted when I found them to be the only thing to settle my stomach during a norovirus infection.  Incidentally, I find Marmite revolting.

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4 responses to “梅干し Umeboshi

  1. Hello Adam-san,

    I was surprised that you can make Umeboshi by yourself. My wife and myself like Umeboshi but we have never made it by ourselves. Umeboshi from Minabe, Wakayama is famous and high quality, but it is expensive. There is a museum of Umeboshi in Minabe-cho and we can see the process of making umeboshi there.

    I am ready for Madako-fishing on Sunday, although the weather forecast is not great. Small crabs and chicken wings for bait are stored in my freezer. I usually use chicken wing for bait because I can buy it easily at any supermarkets and it is eatable.

    天気良くなればいいですね。タコも雨は嫌いだそうです。

    Shin

  2. Hi Shin-san,
    Umeboshi is very easy to make and cheap too. Also, umeboshi bought from shops can contain artificial colour, preservatives and chemicals. My umeboshi is made with only three ingredients: ume, salt and shiso. Perhaps next year you can try to make umeboshi at home too!
    This weekend the weather forecast is not good so I will probably not go fishing.
    Adam

  3. はじめまして。いつも、ブログを読ませてもらっていまして、今回初めて、コメントを送ります。アダムさんのブログは、いろいろな事が乗っているので、とても楽しいですね。私は、魚が大好き♪で、「美味しい物が食べたい・・・なら、自分で釣ってしまえ」と思い、釣を始めました。まだ、1年の超初心者です。
    どこの場所に、コメントを残していいものやらと考えつつ、季節がらここにさせてもらいました。写真では、見事な梅干が完成してましたけど、今年もまた、手作りされているんでしょうか?これからの季節では、魚を煮る時に、一緒に入れたりするのもいいですよね。羨ましい!
    金沢八景の方も来られているとのことなので、いつの日かお見かけしたら、お話してみたいです。

  4. Kaoriさん、
    コメント書き込んでありがとうございます。
    今年も梅干しをやると思います。もう予約が入っているし...しかしことし材料が高いですね!
    らっきょうも一応漬ける予定です。
    釣り魚料理では、おっしゃる通りの煮つけに加えるほかに昆布〆に梅肉をつけたり、から揚げにオリーブオイルといっしょに「梅肉和え」も好きです。
    いつか八景で見かけたら私の怖い顔を気にせずに声をかけて下さい。
    では よろしくお願いします
    Adamより

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